12 skvelých receptov, vďaka ktorým už budete vedieť čo navariť na nedeľu
Určite poznáte ten pocit, keď v sobotu rozmýšľate, aký chutný nedeľný obed pripravíte. Vyriešili sme to za vás a zozbierali sme pre vás 12 skvelých receptov, ktoré sú ideálne na nedeľu.
1.
Kura na masle s klasickou zemiakovou kašou
Budeme potrebovať: 2 ks chladené kuracie štvrťky, 100 g masla, korenie na kura, voda na podlievanie. Na prílohu budeme potrebovať: 700 g zemiaky, 2 lyžičky soľ, 100 ml smotana 12%, 200 ml mlieka, 50 g masla.
Postup: Kura okoreníme a vložíme do pekáča, pridáme polovicu uvedeného množstva masla, podlejeme trochou vody a priklopené dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 st. Pečieme cca 50 minút a potom poklop zoberieme a necháme dopiecť do zlata. Pridáme zvyšok masla a rúru vypneme. Počas pečenia dolievame vodu podľa potreby a kura polievame výpekom. Vody nedávajte príliš veľa, veď predsa chceme maslový a nie vodový výpek. Zemiaky uvaríme v osolenej vode do mäkka. Pridáme maslo a klasicky ich pretlačíme na zemiakovú kašu. Po častiach pridávame horúcu smotanu s mliekom a ručným mixérom vyšľaháme dohladka. Mlieko a smotanu pridávame pomaly, podľa toho ako hustú kašu máte radi. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
2.
Kuracie placky v syrovom cestíčku
Budeme potrebovať: 500 g kuracieho mäsa, 200 g eidamu, 2 ks jarná cibuľa, 2 ks vajíčka, 2 lyžice majonézy, 2 lyžice solamylu, soľ a čierne korenie, mletá červená sladká paprika.
Postup: Najskôr si pripravíme mäso. Nakrájame ho na čo najmenšie kúsky, ktoré zmiešame so strúhaným syrom, pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, vajíčka, solamyl, majonézu, soľ, čierne korenie a červenú mletú papriku. Zmes dobre premiešame a dáme odležať asi na 30 minút do chladničky. Potom z hmoty pomocou lyžice odoberáme menšie časti, ktoré vrstvíme na panvicu, kde sme poriadne rozpálili olej. Smažíme z oboch strán do zlata. Po usmažení ich necháme na papierovom obrúsku odkvapkať. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
3.
Kuracie mäsko na čínsky spôsob podávané s ryžou
Budeme potrebovať: 400 g kuracie prsia, 1 ks cibuľa, 1/2 ks väčšia červená paprika, 20 g arašidy, 2 ks žĺtka, 1 ks pór, hrsť sušené alebo čerstvé huby, 1/2 ks čínska kapusta, 1 lyžica solamyl, granulovaný cesnak, soľ, čierne korenie, mletá paprika, 5 lyžíc sójovej omáčky, 2 lyžice worchestrovej omáčky, 100 ml olej.
Postup: Najskôr nasypeme do strednej misky solamyl, trochu čierneho korenie a granulovaného cesnaku, potom pridáme lyžicu vody a vytvoríme kašu, do ktorej ešte vmiešame žĺtka. Potom nakrájame kuracie prsia na rezance a vložíme ich do misky a necháme asi 5 minút odležať. Rozpálime čo najviac olej na wok panvici, potom vložíme mäso a smažíme asi 8 minút, prvé 3 minúty neustále miešame, aby sa mäso neprilepilo a nespálilo. Potom mäso vyberieme do misky a necháme odpočívať. Väčšiu polovicu výpeku odoberieme a na zvyšku osmahneme na drobno nakrájanú cibuľu, nakrájaný pór, červenú papriku, huby, pridáme trochu mletej papriky, cesnaku, arašidy a prilejeme asi 100 ml vody. Dusíme zakryté cca 10 minút. Na úplne záver pridáme mäso, sójovú omáčku a worchester. Ochutíme soľou, pridáme kapustu a zľahka ohrejeme. Odstavíme a servírujeme s ryžou. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
4.
Kuracie prsia na šampiňónoch s ryžou
Budeme potrebovať: 500 g kuracie prsia, 1 ks veľká cibuľa, 100 g čerstvé šampiňóny, soľ, čierne korenie, červená mletá paprika, trochu solamylu, olej podľa potreby a ako príloha ryža s kukuricou a petržlenovou vňaťou.
Postup: Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na rezance. Na rozpálenom oleji osmažíme cibuľu, pridáme nakrájané huby a keď máme všetko orestované, pridáme na rezance nakrájané kuracie prsia. Osolíme, okoreníme a posypeme červenou mletou paprikou. Sprudka opečieme a podlejeme vodou. Dusíme do mäkka. Po podusení zahustíme solamylom - pridávame toľko ako hustú omáčku chcete mať. Ryžu uvaríme klasickým spôsobom a po uvarení primiešame kukuricu a na tanieri vrch posypeme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
5.
Pikantné kuracie mäsko s hubami
Budeme potrebovať: 400 g kuracie prsia, 300 g šampiňóny, 1 ks cibuľa, 3 lyžice horčica, 8 lyžíc kečup, 1 kocka kuracieho bujónu, 1 ks chilli paprička, 100 ml mlieko, 400 ml smotana na šľahanie, 2 lyžice olej, kúsok masla, soľ a čierne korenie.
Postup: Kuracie mäso nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme a na rozpálenom oleji orestujeme do zlata. Kuracie mäso vyberieme, na panvicu dáme kúsok masla, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a krátko restujeme. Pridáme huby, kocku bujónu a podlejeme trochou vody. Necháme bujón rozpustiť, pridáme na drobno nakrájanú alebo nastrúhanú chilli papričku, kečup, horčicu a jemne osolíme. Varíme dovtedy, kým sa všetko nespojí a nakoniec zahustíme smotanou, do ktorej sme pridali mlieko. Zredukujeme a pridáme mäso. Podávame s ryžou. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
6.
Kuracie kúsky v krémovej horčicovej omáčke
Budeme potrebovať: 300 g kuracie prsia, 1 ks cibuľa, 1 ks mrkva, 3 lyžice kyslá smotana, 2 lyžice dijonská horčica, 2 lyžice obyčajná horčica, 2 lyžice hladká múka, 1 hrnček horúca voda, olej, soľ a čierne korenie. Marináda na mäso: 2 lyžice kari korenie, 1/2 lyžičky soľ, 2 lyžice sójová omáčka, čierne korenie podľa chuti.
Postup: Kuracie prsia očistíme, umyjeme a poriadne osušíme. Nakrájame na rezance, pridáme všetky suroviny potrebné na marinádu a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Takto môžeme marinovať mäso aj celú noc, bude jemnejšie a chutnejšie. Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji na panvicu osmažíme do zlata. Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, mäso a orestujeme na miernom ohni. Posypeme lyžicou hladkej múky a krátko restujeme. Potom mäso zalejeme horúcou vodou, pridáme soľ a čierne korenie, premiešame a necháme dusiť. Nakoniec pridáme kyslú smotanu zmiešanú s lyžicou hladkej múky, horčicou a všetko spolu varíme, kým sa omáčka zredukuje. Ako prílohu môžete podávať ryžu alebo klasickú zemiakovú kašu. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
7.
Kuracie kúsky v pikantnej jogurtovej marináde
Budeme potrebovať: 2 ks chladené kuracie prsia, 3 lyžice smotanový biely jogurt, 1 lyžica olej, 1 lyžička chilli korenie, 1/2 lyžičky sušený zázvor, 2 lyžičky kari korenie, 2 lyžice pikantná sójová omáčka s cesnakom, 2 lyžice sladká chilli omáčka, 1 ks pór, 100 g sušené paradajky s kapary v oleji, 2 lyžice olej, soľ a čierne korenie.
Postup: Kuracie prsia nakrájame na kocky 2x2 cm. Do misky dáme jogurt, 1 lyžicu oleja, korenie a všetko premiešame. Vložíme pokrájané mäso a rukou všetko dôkladne premiešame. Necháme v chladničke hodinu marinovať. Na panvici rozpálime 2 lyžice oleja, pridáme mäso aj s marinácou a sprudka za stáleho miešania restujeme 10 minút. Potom pridáme zvyšok surovín a restujeme ďalších 10 minút. Podľa chuti osolíme a okorením a podávame s jasmínovou ryžou. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
8.
Kuracie rezne podľa Číňanov
Budeme potrebovať: 5 ks kuracie rezne, 50 g maslo, 1 ks cibuľa, 1 ks cesnak, 2 lyžičky kari korenie, 1 kocka kurací bujón, 2 lyžice sójová omáčka, 3 lyžice biele víno, 1 lyžička med, 1,5 lyžice kukuričný škrob, 125 ml voda.
Postup: Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom masle ju osmažíme do zlata. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a krátko osmažíme. Nie dlho, inak cesnak zhorkne. Pridáme korenie, bujón, ktorý sme rozpustili vo vode a necháme prejsť varom. Potom pridáme sójovú omáčku, víno a necháme na najnižšom ohni variť cca 10 minút. V malom množstve vody rozmiešame kukuričný škrob a za stáleho miešania ho pridáme do omáčky. Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme lyžičku medu a krátko varíme. Kuracie rezne nakrájame na rezance a zalejeme ich pripravenou omáčkou. Podávame so zemiakmi alebo ryžou. Dobrú chuť!
Zdroj: Coolinarika
9.
Pikatná zmes s kuracím mäsom a zeleninou
Budeme potrebovať: 2 plátky kuracie prsia, 1 lyžica sójová omáčka, 1 lyžica worchester, 6 ks šampiňóny, 1 ks červená paprika, 1 ks červená cibuľa, 1 lyžička pikantná omáčka, 1 ks menšia mrkva, čili paprička, plátky nakladaného zázvoru, vínny ocot, hnedý cukor, fazuľky, jarná cibuľka, škrob na zahustenie, soľ a korenie.
Postup: Na oleji orestujeme mäso, ktoré sme nakrájali na rezance. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme worchestrom a sójovou omáčkou. Zalejeme vodou a pridáme mrkvu, nakrájanú na rezance, zázvor. Po prevarení pridáme nakrájané huby, papriku na rezance, fazuľky a chilli papričku. Podusíme do mäkka, nakoniec pridáme červenú cibuľu a na malé kúsky nakrájanú jarnú cibuľku. Ochutíme octom a cukrom a zahustíme škrobom. Pred vypnutím pridáme na šmrnc lyžičku pikantnej omáčky. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
10.
Kurací pekáčik (všetko v jednom)
Budeme potrebovať: 2 ks kuracie štvrťky, 4 lyžice olej, 2 lyžice obľúbené korenie (grilovacie korenie, zlaté kura, ...). Na zeleninovú zmes budeme potrebovať: 500 g malé zemiaky, 3 ks cibuľa, 3 ks paradajka, 3 ks paprika, 100 g anglická slanina, 4 strúčiky cesnak, 2 lyžičky paradajkového pretlaku, 4 lyžice oleja, zväzok čerstvých byliniek, soľ, čierne korenie.
Postup: Umyté a osušené mäsko pokvapkáme olejom, posypeme korením, prehodíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme cez noc v chladničke. Zemiaky poriadne očistíme, prekrojíme na polovicu a v miske ich zmiešame s olejom, paradajkovým pretlakom, na plátky nakrájaným cesnakom a na kocky nakrájanou anglickou slaninou. Osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme rôzne bylinky a poriadne premiešame. Do pekáča vložíme kuracie mäso a pridáme zemiaky so zeleninou. Pohádžeme zvyšné bylinky a prikryjeme. Pečieme v rúre pri teplote 200 st. cca 1 hodinu. Potom zoberieme poklop a dopečieme ešte pol hodinu. Behom pečenia obrátime všetko v pekáči - mäso hore a zelenina dole. Podlievanie vodou alebo vývarom nieje nutné, zelenina pustí šťavy dosť. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
11.
Cestoviny s kuracím mäsom a syrovou omáčkou
Budeme potrebovať: 340 g penne cestoviny, 2 ks kuracie prsia, 1,5 šálky mozzarella, olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti. Na omáčku budeme potrebovať: 1 lyžicu oleja, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžice hladkej múky, 1 šálku kuracieho vývaru, 1 šálku mlieka, 3/4 šálky nastrúhaného parmezánu, 1/2 lyžičky soli, 1/4 lyžičku čierneho korenia.
Postup: Penne cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Kuracie mäso nakrájame na rezance a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlata. Rúru vyhrejeme na 180 st., pripravíme si formu na pečenie a vymažeme dno maslom. Polovicu cestovín nasypeme do formy, druhú polovicu zmiešame s omáčkou - olivový olej na panvici poriadne rozohrejeme, pridáme prelisovaný cesnak a chvíľu restujeme. Posypeme múkou a spojíme. Potom za stáleho miešania tenkým prúdom prilievame vývar, mlieko a privedieme do varu. Varíme cca minútu, pokiaľ hmota nezačne hustnúť a vmiešame parmezán. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Navrstvíme do formy a posypeme strúhanou mozzarelou. Pečieme cca 20-25 minút. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz
12.
Vynikajúci obed z jedného pekáča
Budeme potrebovať: 8 ks kuracie stehno, 5 ks zemiaky, 1 Ks cibuľa, 1 ks cuketa, 2 ks paradajka, 100 g maslo, 150 g ryža, korenie na kura, voda alebo vývar na podlievanie, soľ a korenie.
Postup: Zemiaky umyjeme a očistíme. Spolu s cuketou, paradajkou a cibuľou ich nakrájame na kocky. Pridáme ryžu a premiešame. Kuracie nohy očistíme, osolíme a okoreníme, posypeme korením podľa chuti. Pripravíme pekáč, nalejeme na dno trochu vody, navrstvíme zeleninou so zemiakmi a ryžou. Na zeleninovú zmes poukladáme kuracie mäso a na každý kúsok položíme plátok masla a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 st. do zlata. Dobrú chuť!
Zdroj: NejRecept.cz