Výborný kysnutý škoricový závin

Pridal admin dňa August 5, 2015
Kategória: Recepty

 

Najkrajší škoricový závin, aký môžete mať na stole. Pomocou nožníc vytvoríte luxusný a elegantný vzhľad jednoduchého škoricového závinu.

Budeme potrebovať:

150 ml - mlieko
100 g - biely jogurt
7 g - sušené droždie
2 lyžice - kr. cukor
1 lyžička - soľ
1 ks - vajcia
500 g - polohrubá múka
70 ml - olej

Ďalej budeme potrebovať:

150 g - maslo
3 lyžice - kr. cukor
2 lyžičky - škorice

Poleva:

3 lyžice - voda
100 g - kr. cukor

Postup:

1.

100 ml mlieka ohrejeme, pridáme 1 lyžičku kr. cukru a sušené droždie. Necháme chvíľu odstáť, aby vzišiel kvások. Zvyšné mlieko pridáme k jogurtu, pridáme soľ, cukor, jedno vajíčko a olej. Dôkladne premiešame, pridáme kvások a nakoniec aj múku. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť cca 2 hodiny.

2.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a celý jeho povrch potrieme mäkkým maslom. Posypeme zmesou kr. cukru a škorice a zrolujeme.

3.

Rolku preložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.

4.

Ostrými nožnicami začneme strihať pod uhlom cca 45 stupňov cca 1 cm kúsky. Neprestriháváme až úplne na spodnú časť a striedavo ukladáme jednotlivé kúsky do strán. Každý tretí kúsok necháme položený rovno.

5.

Rolku necháme zakrytú kysnúť ešte cca 20 minút a následne pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 - 20 minút.

6.

Upečený koláč vyberieme a potrieme polevou - 100 g kr. cukru necháme rozvariť vo vode (3 - 5 lyžíc).


Zdroj: NejRecept.cz