Slané špirálky z kysnutého cesta

Pridal admin dňa July 21, 2014
Kategória: Recepty

 

Na prípravu cesta budeme potrebovať:

⇒ 600 g polohrubej múky,
⇒ 100 ml oleja,
⇒ 1 ČL soli,
⇒  1 ČL kr. cukru,
⇒ 1 kocka čerstvého droždia,
⇒ 500 ml vlažnej vody,
⇒ 250 g stuženého tuku, najepšie maslo alebo Palmarin.

 (Cesto si môžeme plniť podľa vlastnej chute, či už špenátom, bazalkou, syrom, šunkou, slaninkou, salámou, klobáskou, rukolou a inými ingredienciami)


 

POSTUP:

Najkôr si v troške zohriatej vody rozpustíme 1 ČL cukru, pridáme droždie a necháme si vykvasiť kvások približne 20 minút. Polohrubú múku, olej, soľ a zvyšok vody zmiešame. Po vykysnutí kvásku ho pridáme k zmiešaným surovinám a vyhnetieme hladké cesto, ktoré rozdelíme do 10 guličiek. Necháme vykysnúť cca 60 minút.

 

Vykysnuté guličky si začneme vaľkať na požadovanú veľkosť v hrúbke cca 3 cm. Na polovicu rozvaľkaného plátu cesta si natrieme zmäknuté maslo alebo Palmarin a zložíme ho. Narežeme si na pásiky a pekne si ich stočíme do špirály, aby nám vznikli po upečení tyčinky.

 

Môžeme si spraviť aj maslové alebo palmarinové točené "slimáky".Rozvaľkané cesto si natrieme maslom alebo palmarinom. Celý plát si stočíme do rolky. Konce si stočíme do opačných strán, aby sme dostali zatočeného "slimáka".

 

Vrch tyčiniek alebo točených "slimákov" si môžeme posypať strúhaným syrom alebo sezamovými semienkami, poprípade inými ingredienciami už podľa vlastnej chute. Pokvapkáme olejom, maslom alebo palmarinom.

 

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre približne 45 minút pri teplote 180 stupňov.

 

Upečené pečivo si necháme vychladiť a môžeme podávať!

 Dobrú chuť!

Zdroj: moirecepti.mk