Rýchle domáce lístkové cesto
Obetujte trochu svojho voľného času a pripravte si doma lahodné lístkové cesto. Z domáceho lístkového cesta pripravíte výborné sladké dobroty.
Budeme potrebovať:
500 g - hladká múka
500 g - studené maslo
1 lyžička - soľ
220 - 250 ml - ľadová voda (záleží na kvalite múky)
Postup:
1.
Múku na pracovnej doske zmiešame so soľou. Pridáme na kocky nakrájané maslo.
2.
Postupne pridávame vodu a spracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 20 minút (alebo na 10 minút do mrazničky).
3.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme z cesta obdĺžnik o veľkosti 40 x 20 cm a preložíme ho z hornej a zo spodnej strany smerom do stredu.
4.
Otočíme ho o 90 stupňov a znova ho rozvaľkáme na veľkosť 40 x 20 cm. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 20 minút (alebo do mrazničky po dobu 10 minút).
5.
Tento postup opakujeme ešte dvakrát (rozvaľkáme, zložíme, odložíme do chladničky, otočíme o 90 stupňov, rozvaľkáme, zložíme, dáme do chladničky).
6.
Cesto by malo byť hladké a pružné. Používame ihneď alebo ho odložíme do chladničky a pracujeme s ním do 3 dní od odloženia, prípadne do mrazničky.
Zdroj: NejRecept