Podomácky vyrobená emulzia na umývanie chemicky ošetrenej zeleniny a ovocia

Pridal admin dňa August 20, 2016
Kategória: Tipy a triky

 

Veľa ľudí nemá možnosť vypestovať si vo vlastnej záhrade ovocie alebo zeleninu, preto sú nútení kupovať ju z obchodu. Tam však častokrát nájdete postriekanú zeleninu rôznymi chemikáliami a v mnohých prípadoch takto postriekanú zeleninu aj jeme bez toho, aby sme ju poriadne umyli a zbavili ju jedovatých látok. Hovorí sa, že najviac vitamínov je v šupke jablka, hrušky, uhorky, cukety a v ďalších druhoch zeleniny a ovocia, preto je potrebné pred konzumáciou ich povrch dôkladne umyť. Na to, aby ste odstránili všetky zdraviu škodlivé látky vám pomôže zmes octu a morskej soli. 

V miske zmiešajte 1/4 šálky octu s 2 lyžicami morskej soli a premiešajte.

Zeleninu, ktorú chcete umyť dajte do nádoby, zalejte ju studenou, najlepšie filtrovanou vodou a prilejte pripravenú zmes octu a soli. 

Nechajte zeleninu alebo ovocie vo vode namočenú po dobu 20 minút a potom ju umyte pod tečúcou vodou. 

Veľa zdrojov uvádza, že povrch je najlepšie umyť pod tečúcou horúcou vodou alebo dokonca umyť povrch citrónovou šťavou. Je to účinné, avšak takto umytá zelenina alebo ovocie vydrží kratšiu dobu ako ocot, ktorý sa radi medzi najlepšie konzervanty v potravinárstve. 

Zdroj: Jewelpie