Perfektná náhrada za klasické pečivo - bez kysnutie pripravené placky z jogurtu za pár minút
Keď sa chystáte pripravovať pizzovníky alebo slané pečivo v pohodlí svojho domova, tak vo väčšine receptov je uvedená aj doba kysnutia. Ak ste sa rozhodli, že chcete jesť pizzovníky hneď, vyskúšajte tento recept na cesto bez kysnutia. K tomu, aby bolo cesto nadýchané sa pridáva prášok do pečiva. Nemusíte je vôbec potierať paradajkovou omáčkou, ani nemusíte pridávať šunku a syr. Ak urobíte obyčajné bochníky, verte, že toto pečivo vám na raňajky zachutí.
Budeme potrebovať:
600 g - hladká múka
1 bal. - prášok do pečiva
10 g - čerstvé droždie
1/2 lyžičky - kr. cukor
1/2 lyžičky - soľ
50 g - maslo
100 g - biely jogurt alebo kyslá smotana
250 ml - voda
2 PL - olej
šunka, syr, oregano, kečup, paradajková omáčka
Postup:
1.
Múku preosejeme do veľkej misy, pridáme prášok do pečiva, rozdrobíme droždie, pridáme aj soľ a kr. cukor. Premiešame a do takto premiešanej zmesi pridáme vlažnú vodu, rozpustené maslo, biely jogurt (ak nemáte, môžete pridať napríklad kyslú smotanu) a olej.
2.
Všetko spolu premiešame, vypracujeme guličku cesta, ktorú rozdelíme na 10 kúskov.
3.
Každý kúsok spracujeme na malú guľôčku, ktorú na plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie roztlačíme na placku a pohárom uprostred urobíme jamku - jamku robíme vtedy, ak chceme pečivo naplniť napríklad šunkou, syrom alebo inými surovinami. Pre obyčajné pečivo urobíme napríklad guličky a budeme mať po upečení žemle.
4.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov dozlatista.
Zdroj: Nejrecept.cz