Narodeninová torta s prekvapením vo vnútri (Fotopostup)

Pridal admin dňa July 28, 2014
Kategória: Recepty

 

Došli Vám sviečky v tvare čísla, ktoré ste chceli zapichnúť do torty alebo koláčika pre oslávenca? Nezúfajte! Pripravili sme si pre Vás skvelý nápad, ako to vyriešiť. Prekvapenie v podobe počtu rokov si nájde oslávenec vo vnútri, po rozrezaní torty alebo koláča.

Na prípravu prekvapenia budeme potrebovať:

⇒ 5 vajec,
⇒ 5 PL kr. cukru,
⇒ 5 PL polohrubej múky,
⇒ 5 PL vlažnej vody,
⇒ 1 ČL prášku do pečiva,
⇒ rôzne potravinárske farbivá.

Na prípravu obyčajného cesta budeme potrebovať:

⇒ 1 šálka masla izbovej teploty,
⇒ 2 šálky hladkej múky,
⇒ 1 šálka kr. cukru,
⇒ 4 vajíčka,
⇒ 1/2 ČL soli.


POSTUP:

Najprv si pripravíme cesto na prekvapenie. Z vajíčok a cukru si vyšľaháme penu, do ktorej následne pridáme múku, prášok do pečiva a vlažnú vodu. Jemne premiešavame. Keď už máme cesto hotové, rozdelíme si ho do misiek. Do každej misky si pridáme iné farbivo a premiešame, aby sme dostali farebnú hmotu.

Pripravíme si cukrárske vrecká alebo obyčajné mikroténové sáčky, do roha ktorých si urobíme dierku, aby sa ním dalo plniť. Formu na pečenie si vystelieme alobalom alebo papierom na pečenie, poprípade si ho vymastíme tukom a vysypeme múkou. Začneme rôznymi pohybmi plniť formu.

Cesto si dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov, približne na 20-30 minút. Priebežne kontrolujeme. Upečený koláčik si necháme poriadne vychladiť. Po schladení si ho nakrájame na plátky, približne 2 cm široké.

Plátky si vložíme do mrazničky a necháme ich tam poriadne zamraziť. Zamrazené plátky si vyberieme a pomocou formičky si vykrajujeme z každého plátku požadovaný tvar a späť ich vložíme do mrazáku, pokiaľ si pripravíme obyčajné cesto.

Maslo a cukor si vyšľaháme do peny a postupne do tejto peny pridávame vajíčko (vajíčka pridávame po jednom). Pridáme múku, soľ. Cesto si vložíme do cukrárskeho vrecka, do mikroténového sáčka alebo pomocou lyžice ho navrstvíme na alobalom (papierom na pečenie) vystlanú formu na pečenie. Vrstvíme len tenkú vrstvu.

Z mrazničky si vyberieme farebné vykrojené dieliky a poukladáme ich do radu na tenkú vrstvu cesta. Všetky voľné miesta vyplníme obyčajným cestom.

Cesto si pekne uhladíme, aby nám nebolo vidno nič z farebných častí. Jeden roh alobalu si dvihneme alebo pomocou špáradlá si označíme miesto, kde máme začať krájať koláč po upečení, aby sme dostali v mojom prípade číslo 5 v správnom tvare.

Cesto si dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 30-40 minút.

Po upečení si necháme koláč poriadne vychladnúť. Môžeme si zrezať vrch koláča, aby sme dostali rovný povrch.

Pripravíme si krém, v mojom prípade obyčajná šľahačka, no vy si môžete pripraviť krém podľa svojej chute. Navrstvíme si šľahačku alebo krém na celý povrch koláča a necháme v chladničke schladiť, zatiaľ čo si pripravíme marcipán.

Marcipán si rozdelíme na viac častí a do každej časti si pridáme farbivo. Poriadne rukami cesto spracujeme a rozvaľkáme ich na pásiky, ktoré si spojíme a rozvaľkou vyvaľkáme do požadovaného tvaru.

Marcipán si opatrne premiestnime na koláč, kraje orežeme.

Na spodný okraj si urobíme hadíka a tak zakryjeme orezané miesta.

Koláč necháme postáť v izbovej teplote. Môžeme si spraviť krém alebo puding, poprípade vyšľahať sľahačku do mištičky. Koláč nakrájame na rezy a podávame spolu s krémom alebo bez neho.

Dobrú chuť!

Zdroj: tablespoon