MAXI Toffifee torta

Pridal admin dňa March 12, 2015
Kategória: Recepty

 

Niečo pre milovníkov karamelu. Toffifee torta, ktorá sa na toffifee nielen podobá, ale aj chutí. Kto má rád orechy, môže ich pridať do plnky, kto nie, môže ich vynechať, ako v tomto recepte. Dobrú chuť!

Budeme potrebovať:

Cesto

8 ks - bielka
8 lyžíc - cukor
1 vrecúško - vanilkový cukor Bourbon
3 lyžice - hladká múka
3 lyžice - kakao
50 g - nastrúhaná tmavá čokoládá
4 lyžice - kyslá smotana

Karamelový krém

4 lyžice - cukor
100 ml - mlieko
8 ks - žĺtka
100 g - biela čokoláda
2 kocky - mliečná čokoláda
50 ml - smotana na šľahanie

Karamelová poleva / glazúra

4 lyžice - práškový hnedý cukor (pomelieme klasický hnedý cukor)
75 ml - smotana na šľahanie
100 g - biela čokoláda
20 g - maslo

Čokoládová poleva - "čiapočka"

60 g - tmavá čokoláda
50 ml - sladká smotana

Postup:

1.

Cesto:
Cukor a vaječné bielka vyšľaháme mixérom na pevný sneh. Drevenou vareškou vmiešame preosiatú múku, kakao, vanilkový cukor, kyslú smotanu a nastrúhanú čokoládu. Spodnú časť okrúhlej formy s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a okraje formy vymastíme maslom. Pečieme pri teplote 180 stupňov po dobu 15 minút, potom znížime teplotu na 170 stupňov a pečieme ďalších 10-15 minút. Skontrolujeme špáradlom, či je už cesto upečené. Upečené cesto vyberieme z formy s papierom, dáme na tanier a odstránime papier na pečenie. Po vychladnutí rozrežeme vodorovne na dva rovnaké pláty.

2.

Karamelový krém:
Žĺtka krátko prešľaháme mixérom. Urobíme si karamel. Na miernom ohni rozpustíme cukor do hneda. Hrniec stiahneme z ohňa a pridávame mlieko. Hrniec vrátime späť na platňu a za stáleho miešania rozpustíme skaramelizovaný cukor (5 až 10 minút). Pridáme žĺtka a na miernom ohni za stáleho miešania varíme pokiaľ nám zmes nezačne hustnúť (asi 5 minút). Odstránime z tepla a miešame, kým krém nezhustne. Párkrát ešte vrátime na platňu a z platne, stále miešame, nesmú sa nám žĺtka uvariť na praženicu, ale krém musí mat štruktúru hladkého pudingu. Preto striedame na ohni tam a späť, aby sa nám to neprevarilo.

3.

Puding odstránime z tepla a pridáme kúsky bielej čokolády a mliečnej čokolády. Miešame, kým sa nerozpustí. Ochladíme na izbovú teplotu, pridáme 50 ml tekutej smotany a vyšľaháme mixérom.

4.

Plát cesta dáme späť do formy s odnímateľným dnom, navrstvíme krém, prikryjeme druhým plátom a dáme chladiť na 2 hodiny do chladničky.

5.

Karamelová poleva / glazúra:
Na miernom ohni rozpustíme práškový cukor, odstránime z tepla a pridáme smotanu. Dáme späť na oheň a miešame, kým sa cukor rozpustí (5 až 10 minút). Opäť odstavíme z ohňa a pridáme rozpustenú bielu čokoládu. Premiešame, pridáme maslo a zmes miešame do hladka.

6.

Tortu vytiahneme z chladničky a vyberieme ho z formy. Nalejeme polovicu horúcej karamelovej polevy na tortu. Stierkou jemne rozotierame glazúru od stredu k obvodu torty. Postup zopakujeme s druhou polovicou polevy, tu už lejeme na predchádzajúcu už mierne stuhnutú polevu.

7.

Necháme glazúru chvíľku zatuhnúť a vrátime tortu do chladničky aspoň na 15 minút.

8.

Čokoládová poleva - "čiapočka":
Smotanu zahrejeme na miernom ohni, nevaríme. Pridáme nalámanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí.

9.

Čokoládu nalejeme do stredu torty. Ľahko stierkou rozotrieme od stredu k obvodu torty, asi 2-5 cm od okraja torty. Necháme vychladiť v chladničke.

Dobrú chuť!

 

Zdroj: Coolinarika