Jablkový koláč v tvare ruže
Na prípravu budeme potrebovať:
200 g hladkej múky,
100 g masla,
3-5 PL studenej vody,
2 väčšie jablká nakrájané na kocky,
50 ml vody,
85 g hnedého cukru,
1 ČL škorice,
6 jabĺk nakrájaných na pásiky,
1-2 PL marhuľového džemu,
trocha citrónovej šťavy,
pr. cukor na posypanie.
POSTUP:
Krok 1
Múku a maslo dáme do misky a pomocou mixéra vymiešame do chvíle, kým nedostaneme hmotu podobnú strúhanke.
Krok 2
Pridáme polievkovú lyžicu studenej vody a priebežne miešame, kým nedostaneme cesto, ktoré sa dá vytvarovať do guľky.
Krok 3
Zabalíme do fólie a odložíme do mrazničky na 10 minút.
Krok 4
2 väčšie jablká olúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme vodu a hnedý cukor zmiešaný so škoricou. Varíme na ohni, kým jablká nezmäknú. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Krok 5
Odležané cesto vyberieme z mrazničky a vyvaľkáme ho na pomúčenej doske. Cesto by malo mať hrúbku cca 4 mm. Opatrne prenesieme do formy na pečenie. Uložíme ho tak, aby presahovalo kraje (cca 2 cm) a zvyšok odrežeme.
Krok 6
Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 minút.
Krok 7
Ostrým nožom si z ostatných jabĺk nakrájame pásiky, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Krok 8
Upečené cesto vyberieme, naplníme uvarenými jablkami a na vrch naukladáme nakrájané pásiky. Začíname od kraja a postupujeme do stredu tak, aby sme vytvárali špirálu, resp. ružu.
Krok 9
Posypeme cukrom a dáme zapiecť do trúby na 20 minút. Niekoľko minút pred tým, ako koláč vyberieme si rozpustíme na ohni džem a potrieme ním vrch jabĺk, aby koláč získal krásny lesk. Necháme vychladnúť a podávame.
Dobrú chuť!