Fantastický tradičný recept na zaváraný bravčový bôčik s rascou

Pridal admin dňa June 30, 2016
Kategória: Recepty

 

Vynikajúca pochúťka, na ktorej si pochutí určite nielen staršia generácia, ktorá tento recept pripravuje dodnes, ale aj mladá generácia, ktorá si po prvom ochutnaní zapamätá neodolateľnú chuť!

Budeme potrebovať:

- 3 kg bôčik s košťou a kožou,
- 3 lyžičky drvenej rasce,
- 2 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia,
- kuchynskú soľ (na kilo mäsa netto 21 g),
- voda (na 1 pohár o objeme 0,7l 2 lyžice).

POSTUP:

1.
Bôčik vykostíme (kosti použijeme napríklad k pečeniu) a zbavíme ho kože. Kožu nakrájame na väčšie kúsky (5x5cm). 

2.
Mäso nakrájame na kocky 2x2 cm, dáme ho do misky, pridáme soľ, korenie a rascu. Poriadne premiešame. Poháre naparíme vodou, viečka vyvaríme. Do pohárov dáme vodu a naplníme ich mäsom. Hore uložíme kožu z bôčika. Okraje pohárov poutierame papierovou servítkou, "zaviečkujeme" a dáme do zavarovacieho hrnca. Zalejem vodou až nad okrej pohára. 

3.
Sterilizujeme pri teplote 100 stupňov cca 2 hodiny. Necháme v hrnci do druhého dňa, kedy postup opakujeme s tým rozdielom, že dobu sterilizovania skrátime na hodinu. Nehcáme trochu vychladnúť, vyberieme z hrnca a máme hotovo. 

Poznámka: Autorka Naďa I. uvádza, že použila 2 kg bôčika netto a na túto dávku dala 42 g soli (GRAMOV!!!).

Autor receptu aj fotky: Naďa I.