8 úžasných receptov na sladké dobroty s domácimi čerešňami, z ktorých si určite vyberiete

Pridal admin dňa June 2, 2016
Kategória: Recepty

 

Máte už domáce čerešne a neviete čo s nimi? Pripravili sme pre vás zbierku najlepších čerešňových dobrôt, z ktorých si určite vyberiete.

1.
Najjednoduchší čerešňový koláč

Budeme potrebovať: 8 ks vajcia, 300 g kr. cukor, 65 ml olej, 300 g polohrubá múka, 6 g prášok do pečiva, 400 g čerešne.

Postup: Pripravíme si väčší plech na pečenie. Dno vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme do tuhej peny, postupne pridáme cukor a šľaháme, kým nedostaneme tuhú penu. Potom pridáme žĺtky, olej a nakoniec aj múku zmiešanú s práškom do pečiva. Takto pripravené cesto navrstvíme na plech a na vrch poukladáme čerešne (alebo ľubovoľné iné ovocie, ktoré máme doma). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 - 25 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!


Zdroj: Citromhab

2.
Brownies s tvarohom a čerešňami

Budeme potrebovať: 100 g tmavá čokoláda, 120 g maslo, 150 g kr. cukor, 4 ks vajcia, 150 g polohrubá múka, 1 bal. prášok do pečiva, 300 g jemný tvaroh, 1 bal. vanilkový cukor, 400 g mrazené čerešne (višne), štipka soľ, cukor podľa chuti.

Postup: Čokoládu nalámeme na kúsky, pridáme maslo a vo vodnom kúpeli spojíme. 2 vajíčka spolu s 50 g cukru vymiešame mixérom do peny, pridáme štipku soli a vanilkový cukor. Nakoniec pridáme čokoládovú hmotu, múku, zmiešanú s práškom do pečiva a spojíme. Pripravené cesto - asi 1/3 navrstvíme na plech, ktorý sme vymazali maslom a zarovnáme. Tvaroh vymiešame s 2 vajíčkami a zvyšným cukrom do krémovej hmoty. Navrstvíme na čokoládové cesto, naukladáme polovicu čerešní, ktoré sme ocukrili (podľa vlastnej chuti), navrstvíme druhú tretinu cesta, znovu tvaroh, čerešne a nakoniec zvyšné cesto. Lyžicou alebo nožom urobíme rezy, aby sme vytvorili vzory. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 40-50 minút. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

3.
Čerešňová marmeláda

Budeme potrebovať: 1 kg vykôstkovaných čerešní, 500 g želírovacieho cukru 2:1, 1 lyžičku kyseliny citrónovej.

Postup: Vykôstkované čerešne nasekáme v robote, alebo namelieme, alebo rozsekáme tyčovým sekáčikom a dáme do hrnca. Pridáme želírovací cukor a kyselinu citrónovú. Varíme 2-3 minúty. Horúcu marmeládu plníme do pohárov. Otočíme hore dnom a po 5 min. otočíme späť.

 
Zdroj: NejRecept.cz

4.
Nadýchaná čerešňová bublanina

Budeme potrebovať: (1 šálka = 200 ml), 5 ks vajcia, 1,5 šálky kr. cukor, 1 šálka biely jogurt,1 šálka olej, 2 šálky polohrubá múka, 1/2 bal. prášok do pečiva, 500 g čerešne, práškový cukor na posypanie.

Postup: Bielky od žĺtkov oddelíme. Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh a postupne pridávame cukor. Keď máme hustú penu pridávame jeden žĺtok po druhom a za každým dôkladne vymiešame. Nakoniec pridáme jogurt, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a spojíme. Takto pripravené cesto si navrstvíme na plech, ktorý sme si vymazali tukom a vysypali hrubou múkou. Poukladáme čerešne. Takto pripravenú bublaninu si dáme piecť do vopred vyhriatej rúry najskôr na 200 stupňov (cca 10 minút) a následne teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 15 - 20 minút. Bublaninu necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Coolinarika

5.
Dunajské vlny s čerešňami a polevou z bielej čokolády

Budeme potrebovať: Cesto: 4 ks vajcia, 175 g kr. cukor, 175 ml olej, 1 bal. vanilkový cukor, 175 ml horúce mlieko, 360 g polohrubá múka, 2 lyžičky prášok do pečiva, štipka soľ, 1 lyžica kakao, 1 lyžica mlieko, 1 pohár čerešne.
Krém: 400 ml čerešňová šťava, 1 bal. vanilkový puding, 200 g kr. cukor, 200 g maslo.
Poleva: 200 g biela čokoláda, 4 lyžice olej.

Postup: Vajíčka s cukrom (kr. a vanilkový) vymiešame do peny. Postupne pridáme olej, horúce mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva, štipku soli. 2/3 cesta si navrstvíme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech o veľkosti 20 x 30 cm. Do 1/3 cesta pridáme kakao a mlieko a premiešame. Kakaové cesto navrstvíme na biele a poukladáme čerešne. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. Čerešňovú šťavu (poprípade džús) si zmiešame s cukrom a dáme na oheň. Keď je cukor rozpustený, pridáme vanilkový puding a uvaríme hustú hmotu, ktorú necháme vychladnúť. Maslo si vymiešame do peny a postupne pridáme vychladnutú čerešňovú hmotu. Krém navrstvíme na upečené cesto a vrch polejeme rozpustenou bielou čokoládou, do ktorej sme pridali 4 lyžice oleja. Necháme stuhnúť a nakrájame na úhľadné rezy. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Coolinarika

6.
Vynikajúci NEPEČENÝ čerešňový cheesecake

Budeme potrebovať: Sušienka: 200 g BEBE sušienky, 125 g masla, 2 lyžice čerešňovej šťavy. Náplň: 350 g mäkký tvaroh alebo mascarpone, 500 ml smotana na šľahanie, 15 g želatína, 10 lyžíc studená voda, 2-3 lyžice citrónová šťava, 1 ks citrón (kôra), 200 g práškový cukor. Vrch: 500 g čerešňový kompót, 5-6 lyžíc kr. cukor, 15 g želatína, 10 lyžíc studená voda.

Postup: V miske si rozdrvíme sušienky a polejeme ich roztopeným maslom. Dôkladne premiešame a pridáme ešte čerešňovú šťavu. Takto pripravené cesto si navrstvíme do okrúhlej formy a odložíme do chladničky. Pripravíme si krém. Tvaroh alebo mascarpone si zmiešame s cukrom. V druhej miske si vyšľaháme šľahačku a zmiešame s tvarohom. Želatínu si rozrobíme vo vode a primiešame k šľahačkové hmote. Pridáme citrónovú šťavu, kôru a dôkladne premiešame. Navrstvíme na sušienkový základ a dáme do chladničky. Pripravíme si čerešňovú vrstvu. Kompót s cukrom dáme ohriať v hrnci na oheň a pripravíme si želatínu (rozrobíme ju vo vode a pridáme ju ku kompótu). Dôkladne premiešame a navrstvíme na vychladený šľahačkový krém. Dáme do chladničky stuhnúť a podávame.

 
Zdroj: Torte kolači

7.
Nepečený jahodový zákusok

Budeme potrebovať: Cesto: 2 šálky polohrubá múka, 2 ks vajcia, 50 g maslo, 50 ml voda, 2 lyžice kr. cukor, 1/2 lyžičky soľ, 1 bal. vanilkový cukor.
Plnka: 500 g čerešne, 2 lyžice strúhanka, 3 lyžice kr. cukor, 2 lyžice hladká múka, trochu masla.
Ďalej budeme potrebovať: vajce na potretie, práškový cukor na posypanie.

Postup: Ak používame mrazené čerešne - necháme ich hodinu vopred rozmraziť. Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli, kr. a vanilkovým cukrom, pridáme vodu a šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Následne pridáme mäkké maslo a znovu dôkladne vyšľaháme - maslo bude na vrchu hmoty, ale nemajte obavy, takto to má byť. Postupne pridávame múku a vymiešame hladké cesto, ktoré zakryjeme a necháme 40 minút odpočívať. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tenkého obdĺžnika. Cesto potrieme mäkkým maslom, posypeme zmesou hladkej múky, cukor a strúhanku a navrstvíme čerešne. Cesto opatrne zrolujeme a uložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Povrch poprepichujeme vidličkou alebo urobíme malé rezy ostrým nožom, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Pečieme pri teplote 210 stupňov do zlatista. Upečený závin vyberieme a necháme vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

8.
Tvarohové rezy s jahodami

Budeme potrebovať: Cesto: 600 g polohrubá múka, 50 g mleté mandle, 150 g práškový cukor, 200 g studené maslo, 100 ml biele víno, 100 g jogurt, 1 bal. prášok do pečiva, 1 bal. vanilkový cukor, 2 lyžice amaretto.
Plnka: 1 kg čerešne, 2 ks citrón - šťava, 1 l ovocná šťava podľa chuti, 300 ml červené víno, 300 g hnedý cukor, 100 g kukuričný škrob, 100 g detská krupica, 100 g mleté mandle, 100 g mleté sušienky, práškový cukor na posypanie.

Postup: Zo všetkých surovín, ktoré potrebujeme na cesto si pripravíme guľôčku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Čerešne zbavíme kôstky, posypeme ich cukrom, zalejeme šťavou z dvoch citrónov a vínom. Na miernom ohni ohrievame, kým sa cukor nerozpustí. V ovocnej šťave rozmiešame kukuričný škrob a detskú krupicu a dáme variť na oheň. Keď hmota začína hustnúť, pridáme mleté mandle a sušienky. Zmiešame a necháme mierne vychladnúť. Do mierne vychladnutej hmoty pridáme čerešne a premiešame. Cesto rozdelíme na 2 časti a každú časť vyvaľkáme do požadovanej veľkosti plechu. Plech na pečenie vyložíme papierom alebo vymažeme tukom a vysypeme múkou, uložíme jeden plát cesta, navrstvíme náplň a zakryjeme druhým plátom cesta. Popicháme vidličkou a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlatista. Upečený koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom a podávame. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Coolinarika