14 najlepších receptov na jablkové koláče, na ktorých si určite pochutnáte

Pridal admin dňa August 26, 2016
Kategória: Recepty

 

Jablká sú najčastejším ovocím, ktoré pestujeme v sadoch alebo vo svojich záhradách. Z jabĺk vieme pripraviť rôzne pokrmy, či už detské výživy, jablkový kompót, pečené jablká alebo sladké jablkové koláče. Existuje mnoho receptov na jablkové rezy, ktoré sú veľmi obľúbené. Tie najobľúbenejšie sme pre vás zozbierali my. Stačí si vybrať a chutná dobrota môže byť na stole za pár minút strávených pri pečení. Dokonca ak nemáte radi pečenie, môžete si pripraviť aj jablkové nepečené rezy podľa receptu č. 5. 

1.
Sypaná hrnčeková buchta s jablkami

Budeme potrebovať: 1 hrnček detskej krupice, 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 kg nastrúhaných jabĺk, 100 g masla a podľa chuti pridáme aj škoricu.

Postup: Pripravíme si plech o rozmere 20 x 30 cm, dno poriadne vymažeme maslom a vysypeme múkou. Použijeme hrnček s objemom 300 ml. Vo väčšej miske zmiešame všetky sypké suroviny. V druhej miske poriadne zmiešame nastrúhané jablká so škoricou. Na dno vymasteného a múkou vysypaného plechu nasypeme sypkú zmes (sypeme toľko, aby sme nevideli dno plechu). Na suchú zmes navrstvíme jablká, ktoré nestláčame v rukách. Znovu navrstvíme sypkú zmes a opäť jablká. Ukončíme to sypkou vrstvou a na vrch nastrúhame maslo (používame hrubé strúhadlo). Tako nasypaný koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 minút.


Zdroj: Kuharica

2.
Mriežkovaný jablkový koláčik s tvarohom

Budeme potrebovať: Cesto: 500 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 250 g stuženého tuku /Hera/, 2 vajíčka, balíček prášku do pečiva. Plnka: 500 g tvarohu, 200 ml kyslej smotany, balíček vanilkového cukru, 4 lyžice práškového cukru, 6 jabĺk, balíček vanilkového cukru, balíček škoricového cukru..

Postup: Suroviny na cesto zmiešame v miske a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na polovicu. Na vymastený a múkou vysypaný plech preložíme pomocou valčeka vyvaľkaný plát cesta. Boky mierne vyvýšime. Tvaroh vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom do hladkej hmoty, pridáme smotanu a ešte premiešame. Jablká očistíme, nastrúhame a ochutíme cukrom. Kto má rád sladšie, pokojne môže pridať viac cukru. Následne nanášame plnky. Nanášame striedavo. Povrch koláča znovu prikryjeme druhým plátom cesta alebo urobíme mriežky. Popicháme vidličkou a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 35 minút. Po upečení vrch posypeme práškovým cukrom a podávame.

 
Zdroj: NejRecept

3.
Šťavnatý vanilkový koláč s jablkami

Budeme potrebovať: Cesto: 4 vajíčka, 1 hrnček kr. cukru, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 2 hrnčeky polohrubej múky, balíček vanilkového cukru a balíček prášku do pečiva. Náplň 1: 1 l mlieka, 3 balíčky vanilkového pudingu, 6 lyžíc kr. cukru a na náplň 2 budeme potrebovať: 1 kg nastrúhaných jabĺk, 4 PL kr. cukru a balíček vanilkového cukru.

Postup: Vajíčka vyšľaháme s kr. cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridáme olej, mlieko a polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Polovicu cesta vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 10 minút. Kým cesto pečieme, uvaríme hustý vanilkový puding, ktorý po 10 minútach pečenia vylejeme na cesto, na vanilkový puding navrstvíme nastrúhané jablká zmiešané s vanilkovým a kr. cukrom, ktoré sme podusili na miernom ohni, aby zmäkli, zalejeme to druhou polovicou cesta a pečieme ďalších 15 minút. Pred podávaním vrch posypeme práškovým cukrom.

 
Zdroj: Coolinarika

4.
Svieži jablkový vánok

Budeme potrebovať: Cesto: 6 vajíčok, 12 PL teplej vody, 10 PL kr. cukru, 12 PL polohrubej múky, balíček prášku do pečiva. Jablková vrstva: 750 ml vody, 1 kg jabĺk, 2 balíčky vanilkového cukru, 16 PL kr. cukru. Ďalej budeme potrebovať: 3 balíčky vanilkového pudingu, 250 g masla, 500 ml smotany na šľahanie a čokoládu na ozdobu.

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme teplú vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec jemne vareškou primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Takto pripravené cesto navrstvíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov cca 15 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky, ktoré uvaríme v hrnci spolu s cukrom a vodou. Cukru nemusíte pridávať toľko, závisí na tom, ako sladké jablká máte. Varíme na miernom ohni, kým jablká nezmäknú. Šťavou z jabĺk jemne polejeme cesto, ktoré sme popichali vidličkou a poukladáme jablká. Rozmiestnime ich tak, aby bol pokrytý celý povrch rovnomerne. Zvyšnú šťavu dáme do hrnca, dolejeme vodu podľa potreby tak, aby sme mali spolu 1 l, pridáme pudingový prášok, dôkladne rozmiešame a uvaríme na hustý puding. Do horúceho pridáme maslo a ešte teplý navrstvíme na jablká. Pekne uhladíme a necháme vychladnúť. Na vrch navrstvíme vyšľahanú šľahačku a posypeme strúhanou čokoládou.

 
Zdroj: NejRecept

5.
Vynikajúce jablkové rezy bez pečenia

Budeme potrebovať: 1,5 kg jabĺk, 2 balíčky vanilkového pudingu, 200 g kr. cukru, 500 ml vody, 1 citrón, mleté vlašské orechy na ozdobu, strúhaná čokoláda na ozdobu, mlieko na namočenie sušienok a samotné sušienky.

Postup: Jablká očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich do hrnca, pridáme cukor a 100 ml vody a necháme chvíľu dusiť, aby zmäkli. 400 ml vody zmiešame s pudingom a túto hmotu bez hrudiek prilejeme k jabĺčkam. Varíme 5 minút, potom pridáme šťavu z jedného citróna a ešte chvíľu dusíme, kým hmota zhustne. Pripravíme si vyšší plech. Dno vyložíme sušienkami, ktoré namočíme do mlieka. Navrstvíme teplé jablká, znovu poukladáme namočené sušienky, znovu navrstvíme jablká a tento postup opakujeme, kým neminieme všetky sušienky a celú jablkovú hmotu. Vrch posypeme mletými orieškami a strúhanou čokoládou. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

 
Zdroj: Domaci-recepti

6.
Jablkový koláč s pudingom

Budeme potrebovať: 500 g lístkového cesta, 1 kg jabĺk, balíček škoricového cukru, 1 l mlieka, 6 PL kr. cukru, 3 balíčky smotanového pudingu, 1 balíček guľatých piškót.

Postup: Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Jedno rozvaľkáme na doske a dáme na vymastený plech. Na cesto poukladáme okrúhle piškóty (veľké balenie) Jablká nastrúhame, zmiešame so škoricovým cukrom a navrstvíme na piškóty. Z mlieka, cukru, pudingov uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho natrieme na jablká. Rozvaľkáme aj druhú časť lístkového cesta a opatrne prenesieme na plech, na puding. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov a pečieme cca 30 minút. Vrch posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.

 
Zdroj: NejRecept

7.
Pudingový koláč deň a noc s jablkami

Budeme potrebovať: Cesto: 4 vajíčka, 250 g hladkej múky, 170 g masla, 200 g kr. cukru, 2 bal. vanilkového cukru, 2 ČL prášku do pečiva, 2 PL kakaa. Krém: 2 bal. vanilkový puding, 1 balíček škoricového cukru, 6 PL kr. cukru, 3 jabĺčka, 700 ml mlieka a práškový cukor na posypanie.

Postup: Maslo vymiešame s cukrom do peny a postupne pridáme jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vymiešame. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. Hmotu rozdelíme na polovicu, do jednej pridáme kakao. Pripravíme si formu o veľkosti 20 x 30 cm. Dno vymažeme tukom a vysypeme hrubou múkou. Navrstvíme svetlé cesto. Do mlieka pridáme škoricový cukor a 6 lyžíc kr. cukru. Necháme ho rozpustiť a pridáme pudingové prášky, ktoré dôkladne rozmiešame, aby sme nemali hrudky. Uvaríme hustý puding, do ktorého pridáme nastrúhané jablká (jablká zbavíme šťavy, ktorú pustili pri strúhaní) a premiešame. Puding s jablkami navrstvíme na svetlé cesto a na vrch navrstvíme kakaové cesto. Pekne uhladíme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 40 minút. Upečený koláč vyberieme, vrch posypeme práškovým cukrom.

 
Zdroj: NejRecept

8.
Jablkový koláčik našich babičiek

Budeme potrebovať: 600 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, balíček prášku do pečiva, 2 žĺtky, 2 PL kyslej smotany, 120 g stuženého tuku. Plnka: 2,5 kg jabĺk, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 ČL škorice, 100 g kr. cukru,, 4 bielky a práškový cukor na posypanie.

Postup: Zo surovín na cesto spracujeme guľôčku, ktorú zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na pol hodinu. Jablká očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme ich do hrnca spolu s vanilkovým a kr. cukrom, pridáme škoricu a dusíme do mäkka. Mäkké jablká odstavíme a necháme vychladnúť. Cesto rozdelíme na polovicu. Obe časti rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske. Jedno cesto preložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Na cesto navrstvíme jablkovú hmotu, do ktorej sme jemne vmiešali ušľahaný sneh z bielkov a pekne uhladíme. Na jablkovú náplň položíme druhý plát cesta, ktorý vidličkou popicháme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pri teplote 190 stupňov. Pečieme do zlata. Vrch môžeme potrieť olejom, ale nemusíme. Upečený koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Vrch posypeme práškovým cukrom.

 
Zdroj: NejRecept

9.
Klasický jablkový koláčik

Budeme potrebovať: Cesto: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 250 g masla, 2 vajíčka, balíček prášku do pečiva, štipku soli, 1 citrón (kôru), 1 balíček vanilkového cukru, kelímok kyslej smotany. Plnka: 1 kg jabĺk, cukor podľa chuti, škorica podľa chuti a detská krupica cca 2 lyžice.

Postup: Pripravíme si plech na pečenie o veľkosti 24 x 36 cm. Dno dôkladne vymažeme tukom a vysypeme múkou. Najskôr si pripravíme plnku. Jablká očistíme, nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme do hrnca. Pridáme cukor, škoricu a dusíme do mäkka na miernom ohni. Keď máme jablká mäkké, odstavíme pridáme krupicu a premiešame. Necháme vychladnúť. Všetky suroviny na cesto spracujeme - kyslú smotanu dávame po častiach (aby sme to neprehnali - záleží na hustote kyslej smotany, jedna je redšia, jedna je hustejšia, preto opatrne). Cesto spracujeme do guličky, ktorú rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme. Rozvaľkaný plát cesta uložíme na dno plechu, navrstvíme jablká, ktoré stláčame v rukách, aby sme sa zbavili prebytočnej šťavy a položíme druhý plát cesta. Popicháme vidličkou a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 40 - 50 minút. Upečený koláč vyberieme, necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Citromhab

10.
Fitness tvarohová torta s jablkom za 10 minút

Budeme potrebovať: 200 g odtučneného tvarohu, 1 vajíčko, 1 jablko, 1 lyžica medu.

Postup: Jablko pomocou mixéra rozmixujeme na dreň, pridáme vajíčko, med, tvaroh a všetko dôkladne premiešame. Pripravíme si formičky alebo jednu formu, do ktorej navrstvíme pripravenú hmotu. Mikrovlnku zapneme na 7 minút na maximálny výkon a koláčik je hotový.

 
Zdroj: Vk

11.
Fenomenálne ružičky z jabĺk a lístkového cesta

Budeme potrebovať: 1 balenie lístkového cesta, 1 citrón (šťavu), jablká, marhuľový džem, vodu, škoricu a práškový cukor.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát a následne ho nakrájame na tenké prúžky. Jablká nakrájame na plátky a pokvapkáme ich šťavou z polovice citróna, do ktorej sme pridali trochu vody. Na panvici mierne osmažíme (alebo v mikrovlnnej rúre cca 3 minúty podusíme). Marmeládu ohrejeme na ohni, pridáme trochu vody a necháme povariť. Každý pásik lístkového cesta potrieme ohriaotu marmeládou, poukladáme plátky jablka a jemne posypeme škoricou. Cesto preložíme na polovicu a zrolujeme. Uložíme do muffinovej formy na pečenie a pečieme pri teplote 180 st. dozlata.

 
Zdroj: NejRecept

12.
Jablkové taštičky z tvarohového cesta

Budeme potrebovať: Cesto: 150 g hrudkovitého tvarohu, 75 g kr. cukru, 1 vajíčko, štipku soli, 6 lyžíc oleja, balíček vanilkového cukru, 250 g polohrubej múky, balíček prášku do pečiva. Plnka: 3 jablká, 100 g kr. cukru, lyžička škorice a ďalej budeme potrebovať žĺtko na potretie a lyžicu maku na posypanie.

Postup: Tvaroh vymiešame s cukrom, pridáme vajíčko, štipku soli, olej, vanilku a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút. Odležané cesto rozdelíme na polovicu a každú časť rozvaľkáme na tenký kruh s hrúbkou cca 5 mm. Rozkrojíme ho na 8 rovnakých častí. Každý trojuholník rozkrájame - urobíme 3 rezy. Na širší okraj naukladáme na kocky nakrájané jablká, posypeme ich škoricovým a kr. cukrom. Úzku časť trojuholníka zastrčíte pod spodnú časť trojuholníka a uložíme taštičku na plech, ktorý sme si vystlali papierom. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme makom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept

13.
Fitness bábovka z jabĺk a ovsených vločiek

Budeme potrebovať: 350 g jabĺk, 400 g ovsených vločiek, 10 g jedlej sódy, 2 lyžice olivového oleja, 220 g bieleho jogurtu, 5 g škorice, 120 g medu, 3 vajíčka, 2 PL kakaa, brusnice, oriešky, mandle, ...

Postup: Pripravíme si suroviny. Jablká zbavíme šupky, nakrájame na menšie časti a tyčovým mixérom rozmixujeme na kašu. Ovsené vločky tiež tyčovým mixérom rozmixujeme na jemnú múku. Bielky a žĺtky oddelíme. Žĺtky vymiešame s medom do peny a postupne pridáme ostatné suroviny. Nakoniec pridáme ovsené vločky zmiešané s jedlou sódou a škoricou. Lyžicou vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Zmes rozdelíme na dve časti v pomere 2:1. Do menšej časti pridáme kakao a premiešame. Formu na bábovku potrieme kokosovým olejom, vysypeme rozmixovanými vločkami a vrstvíme striedavo obe cestá. Ak chceme v bábovke orechy, brusnice, mandle alebo iné chuťovky, vmiešame ich tesne pred vrstvením do formy (priemer formy cca 23 cm). Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov cca 55 - 60 minút. Upečenú bábovku necháme vychladnúť pri otvorených dvierkach rúry a následne podávame s džemom alebo len tak ku kávičke. Je trochu tuhšia než klasická bábovka, ale chutí báječne. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept

14.
Fantastické jablkové veľhory

Budeme potrebovať: Cesto: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 250 g masla, 2 vajíčka, šitpku soli, balíček prášku do pčiva, 1-2 ČL kyslej smotany. Na náplň: 10 ks menších jabĺk, 2 PL detskej krupice, 4 PL práškového cukru a škorica.

Postup: Jablká si očistíme, umyjeme, odstránime jadierka a rozkrojíme na polovicu. Poukladáme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom a dáme ich piecť do vopred vyhriatej rúry na 160 stupňov cca 15 minút. Necháme vychladnúť. Zo surovín na cesto si spracujeme hladkú hmotu, ktorú si rozdelíme na polovicu. Každú časť si rozvaľkáme na pomúčenej doske. Cesto preložíme na plech, ktorý sme si vyložili papierom a posypeme ho detskou krupicou. Poukladáme jablká a posypeme škoricou a práškovým cukrom. Uložíme druhé cesto a jemne ho pritlačíme okolo voľných miest medzi jabĺčkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 40 minút. Necháme vychladnúť a vrch ozdobíme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Citromhab