13 skvelých receptov na jednoduché špeciality z kuracieho mäsa, ktorými si rozšírite zbierku svojich obľúbených receptov

Pridal admin dňa April 20, 2016
Kategória: Recepty

 


Zozbierali sme pre vás tie najlepšie recepty, ktoré môžete pripraviť na obedu z kuracieho mäsa. Kuracie mäso je veľmi obľúbené a môžete ho pripraviť na rôzne spôsoby, či už vypražiť, orestovať, prípadne mäsko pridať do slaných placiek, muffinov alebo ho zapiecť. Zapečené kuracie prsia so syrom a šunkou sú asi najobľúbenejším jedlom v slovenskej domácnosti, samozrejme okrem klasických tradičných halušiek :-)

1.
Roláda z kuracích pŕs s náplňou

Budeme potrebovať: 500 g kuracie prsia, 200 g nakrájaná slanina, 150 g kuracia pečienka, 200 g chlieb, 100 ml mlieko, 1 ks cibuľa, soľ, čierne korenie, petržlen, olej, červená mletá paprika a ako príloha zemiaky.

Postup: Cibuľu nakrájame na malé kúsky a na panvici, na ktorej sme rozpálili olej ju osmažíme do zlata. Pridáme nakrájané kuracie pečienky a necháme ich zatiahnuť. Keď máme hotovú pečienku, osolíme a okoreníme ju. Starší chlieb nakrájame na kocky a zalejeme ho vlažným mliekom. Keď chlieb zmäkol, pridáme ho k pečienke a rukami poriadne premiešame. Poriadne postláčame, aby sme sa zbavili prebytočného mlieka a prehodíme do druhej misky. Pripravíme si alobal, na ktorý poukladáme plátky slaniny, na slaninu poukladáme nakrájané kuracie prsia, ktoré osolíme a okoreníme a do stredu položíme plnku. Zrolujeme do rolády a roládu preložíme na papierom vyložený plech na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre, zakryté alobalom pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Potom alobal stiahneme a dopečieme do chrumkava. Podávame so zemiakmi, ktoré posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!


Zdroj: NejRecept.cz

2.
Slaná kuracia torta so šunkou a syrom

Budeme potrebovať: 4 ks kuracie prsia, 300 g nastrúhaný tvrdý syr, 100 g šunka, 2 ks vajíčko, 2 lyžice kyslá smotana, 2 lyžice hladká múka, soľ, čierne korenie alebo iné korenie podľa vlastnej chuti.

Postup: Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie o priemere 24 cm. Dno vyložíme papierom na pečenie. Mäso umyjeme, nakrájame na tenké plátky a zľahka ho osolíme a okoreníme. Vajíčka vymiešame s kyslou smotanou (môžete ochutiť soľou a čiernym korením). Kuracie prsia najskôr obalíme v hladkej múky a následne ich obaľujeme v rozšľahanom vajíčku s kyslou smotanou. Ukladáme na dno formy a za každým poschodím posypeme strúhaným syrom a poukladáme šunku. Takto vrstvíme poschodia, kým neminieme všetky suroviny. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov zakryté alobalom. Ku koncu alobal zoberieme a vrch ešte posypeme strúhaným syrom. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

3.
Mexická pikantná pochúťka z kuracieho mäsa

Budeme potrebovať: 500 g kuracie prsia, 3 lyžice olej, 1 lyžička rasca/kmín, 2 ks paradajka, 400 g paradajková omáčka, 200 g smotanový syr, 1 ks pálivá paprička, 8 ks kukuričná tortilla, strúhaný syr, soľ, čierne korenie, sušený petržlen, mletá červená paprika - môže byť aj pálivá.

Postup: Kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky. Osmažíme ich na rozpálenom oleji na panvici, osolíme, okoreníme, posypeme rascou/kmínom a mletou červenou paprikou. Paradajky nakrájame na kocky a pridáme ich k mäsu. Chvíľu dusíme, pridáme paradajkovú omáčku a varíme 4-5 minúty. Smotanový syr zmiešame s petržlenom a jemne nasekanou červenou pálivou papričkou. Do olejom vymazanej formy navrstvíme kuracie mäso v paradajkovej omáčke (1/2), poukladáme 4 tortilly a navrstvíme smotanový syr. Znova poukladáme tortily, mäso a navrstvíme zvyšný syr. Posypeme petržlenom a nastrúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 st. cca 25-30 minút. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

4.
Zapekané kuracie prsia s perinkou

Budeme potrebovať: 4 ks kuracie prsia, 400 g šampiňóny, 1 ks cibuľa, 3 ks stredne veľká mrkva, 3 lyžice majonéza, 4 plátky syra, soľ, čierne korenie, korenie na kura, olivový olej podľa potreby.

Postup: Kuracie prsia zľahka posypeme soľou, čiernym korením a korením na kura - odložíme do chladničky na 10 minút. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle a dáme ju na rozpálený olej. Smažíme 5 minút a následnu ju zalejeme horúcou vodou, cca 1/2 šálky. Zakryjeme a dusíme do mäkka. Cibuľu nakrájame na mesiačiky a na rozpálenom oleji na panvici orestujeme do zlata. Pridáme nakrájané huby a podusíme do mäkka. Orestované huby stiahneme z ohňa, necháme mierne vychladnúť a pridáme podusenú mrkvu. Miešaním spojíme, pridáme majonézu a znova premiešame. Pripravíme si zapekaciu formu, dno vyložíme kuracím mäsom (tenké plátky), na prsia navrstvíme plnku a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 180 st. cca 40 minút. Tesne pred koncom na plnku položíme plátok syra a necháme ho v rúre rozpustiť. Podávame s ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

5.
Kuracia bábovka

Budeme potrebovať: 6 ks kuracie prsia, 200 g slanina, 4 ks vajíčko, bylinky podľa chuti, 150 g syr, klobása alebo natrhaná šunka, soľ, čierne korenie, pór.

Postup: Pripravíme si bábovkovú formu, ktorú poriadne vymažeme olejom a vystelieme slaninou. Kuracie prsia naklepeme, osolíme a okoreníme z každej strany. Rezne naukladáme do formy tak, aby sa pokryla forma aj v strede, klepneme vajíčka, ktoré ochutíme soľou a čiernym korením a posypeme bylinkami. Potom môžeme pridať šunku, syr, pór alebo čokoľvek iné, čo máte radi. Zabalíme to prevysajúcimi rezňami a slaninou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 170 st. do zlata. Podávame so zemiakmi. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

6.
Kuracie prsia s kyslou smotanou a syrom

Budeme potrebovať: 4 plátky kuracie prsia, 250 g kyslá smotana, 300 g syr, 5 lyžičiek červená mletá paprika, soľ, čierne korenie, zväzok petržlenovej vňate, olivový olej.

Postup: Kuracie prsia nakrájame na tenké plátky /prekrojíme ich pozdĺžne na polovicu/, osolíme a okoreníme podľa chuti. Rúru vyhrejeme na 200 st. a pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymažeme olejom. Na rozpálenom oleji na panvici osmažíme kuracie prsia a následne ich vložíme do formy na pečenie. Posypeme ich červenou mletou paprikou, navrstvíme kyslú smotanu a na každý kúsok kuracieho mäsa navrstvíme strúhaný syr. Vložíme do rúry a pečieme, kým sa syr nerozpustí. Podávame s ryžou alebo zemiakmi. Nezabudnite pred podávaním posypať čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

7.
Kuracie guličky v smotanovej omáčke

Budeme potrebovať: 500 g kuracie prsia, 1 ks cibuľa, 1 ks vajíčko, 3 strúčiky cesnak, 200 ml smotana na šľahanie, 150 g tvrdý syr, soľ a čierne korenie.

Postup: Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, cibuľu tiež. Zmiešame, pridáme soľ, čierne korenie a vajíčko. Dôkladne premiešame a z hmoty tvarujeme malé guličky /pokiaľ sa vám nedarí vytvoriť guličku, pridajte trochu hladkej múky/. Ukladáme ich do zapekacej misky a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 st. cca 10-15 minút. Kým sa guličky pečú, na hrubom strúhadle nastrúhame tvrdý syr. Pridáme ho k smotane a premiešame. Pridáme prelisovaný cesnak a touto smotanovou zálievkou polejeme guličky, ktoré vrátime späť do rúry a pečieme ešte cca 10-15 minút (záleží na veľkosti guličiek). Podávame so zemiakmi, ryžou alebo cestovinou, prípadne so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

8.
Kuracie rolky so šunkou a syrom

Budeme potrebovať: 3 ks kuracie prsia, 200 g šunka, 200 g plátkový syr, 4 lyžice olej, 4 lyžice hladká múka, 500 ml mlieko, 2 lyžice kyslá smotana, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať, muškátový oriešok.

Postup: Kuracie mäso očistíme a nakrájame ho na tenké plátky. Na plátok syra položíme plátok šunky a tenký plátok kuracieho mäsa. Zroluejeme a závitky ukladáme do zapekacej misky, ktorú sme vymastili olejom. Pripravíme si omáčku. Olej rozpálime na panvici, pridáme múku a za stáleho miešania krátko restujeme. Prilejeme mlieko a varíme do zhustnutia. Nakoniec pridáme kyslú smotanu, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok a nasekanú petržlenovú vňať. Omáčkou zalejeme rolky v miske a dáme zapiecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 st. cca pol hodinu. Hotové závitky necháme mierne vychladnúť a až tak vyberáme z formy. Podávame s ryžou alebo varenými zemiakmi. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

9.
Kuracie rezance v jogurtovej omáčke

Budeme potrebovať: 600 g kuracie prsia, 1 šálka biely jogurt, fenykel alebo kôpor podľa chuti, cesnak, olej, zelená jarná cibuľka, soľ a korenie.

Postup: Do jogurtu pridáme na drobno nakrájaný fenykel alebo kôpor /každý podľa vlastnej chuti), nasekaný cesnak, soľ, čierne korenie a poriadne premiešame. Prsia nakrájame na rezance a uložíme ich do jogurtovej marinády.  Necháme marinovať 30-60 minút. Čím dlhšie sa bude mäso marinovať, tým bude jemnejšie. Kuracie mäso osmažíme na rozpálenom oleji na panvici a potom ho zalejeme zvyšnou jogurtovou marinádou. Necháme prejsť varom a podávame s nasekanou jarnou cibuľkou, zemiakmi alebo ryžou. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

10.
Cordon bleu bez smaženia, pečený v rúre

Budeme potrebovať: 4 ks kuracie prsia, 1 lyžička cesnakový prášok, 1/2 lyžičky čierne korenie, 1 lyžička soľ, 1 lyžičky sušená petržlenová vňať, 5 lyžíc horčica, 8 plátkov šunka, 8 plátkov syr, 2 ks vajíčko, 1/4 šálky mlieko, 1,5 šálky strúhanka a 4 lyžice olej.

Postup: Kuracie prsia očistíme a umyjeme. Prekrojíme na polovicu tak, aby sme dostali 8-9 kúskov. Poriadne vyklepeme tĺčikom na tenký plátok, osolíme a okoreníme, posypeme cesnakovým práškom a sušenou petržlenovou vňaťou. Každý plátok potrieme horčicou, položíme plátok šunky, plátok syra a zrolujeme. Obalíme v rozšľahanom vajíčku s mliekom a v strúhanke. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme alobalom a potrieme olejom. Položíme rolky a dáme ich zapiecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 210 st. cca 35 minút. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

11.
Zapečené zemiaky s kuracím mäsom a syrom

Budeme potrebovať: 700 g kuracie prsia, 1/2 pohára vody, 8 ks zemiaky, 100 g tvrdý syr, 200 g majonéza, 3 strúčiky cesnak, zelená jarná cibuľka na ozdobu, soľ a čierne korenie podľa chuti.

Postup: Kuracie prsia očistíme, umyjeme a osušíme. Nakrájame na malé kúsky. Panvicu poriadne rozohrejeme, nalejeme polovicu pohára vody a necháme ju zovrieť. Pridáme majonézu a miešaním ju s vodou spojíme. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, dochutíme soľou a pridáme aj prelisovaný alebo nasekaný cesnak. Necháme 20 minút dusiť. Zemiaky očistíme a nastrúhame ich na jemnom strúhadle. Plech na muffiny vymažeme olejom a na dno aj kraje uložíme nastrúhané zemiaky. Na zemiaky uložíme kuracie mäso a plech vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 240 st. cca 20-25 minút. Syr nastrúhame na strúhadle a zelenú cibuľku nasekáme nadrobno. Spolu premiešame a toutou zmesou posypeme upečené muffiny. Vložíme späť do rúry a dopečieme cca 5-10 minút. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

12.
Strapaté francúzske kuracie rezne

Budeme potrebovať: 4 ks kuracie stehno, 3 ks vajíčko, 4 lyžice kyslá smotana, 4 lyžice hladká múka, 3 strúčiky cesnaku, pažítka, petržlenová vňať, olej na smaženie, soľ a korenie.

Postup: Kuracie stehná očistíme, umyjeme a dôkladne osušíme. Vykostené stehná nakrájame na malé kúsky, ktoré osolíme a okoreníme. Pridáme prelisovaný cesnak, rozmiešané vajíčka, kyslú smotanu, petržlenovú vňať a hladkú múku. Spracujeme jednotnú hmotu. Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou vrstvíme menšie rezne, ktoré smažíme z oboch strán do zlata. Čím menšie kúsky mäsa nakrájate, tým lepšie sa chute prepoja a celkovo budú rezne jemnejšie. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

13.
Zapečené palacinky s kuracím mäsom a syrom

Budeme potrebovať:  Na palacinky: 2 ks vajíčko, 2 šálky mlieko, 1,5 šálky hladká múka, 1/2 lyžičky soľ, olej na smaženie. Na plnku budeme potrebovať: 600 g kuracie prsia, 1 ks cibuľa, 2 ks paprika, 1 ks paradajka, 150 g hrášok, soľ, čierne korenie a červená mletá paprika. Na bešamel budeme potrebovať: 2 lyžice maslo, 1,5 lyžice hladká múka, 2 šálky mlieko, syr na postrúhanie, soľ a korenie.

Postup: Najskôr si pripravíme palacinky klasickým spôsobom. Všetky suroviny vymiešame do hladkého cesta a na malom množstve oleja smažíme "zlaté" palacinky. Na panvici rozpálime olej, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, papriku a smažíme do zlata. Pridáme mäso nakrájané na kocky a necháme ho zatiahnuť. Pridáme hrášok, nakrájané a olúpané paradajky a dusíme cca 6-7 minút. Pripravíme si vyššiu formu na pečenie, poukladáme palacinky, ktoré sme naplnili pripravenou plnkou a vrch polejeme bešamelom, ktorý si pripravíme tak, že maslo rozpustíme, pridáme múku a krátko restujeme. Pridáme mlieko a miešaním celú hmotu spojíme. Osolíme a okoreníme podľa chuti.Vrch ešte posypeme strúhaným syrom a zapečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 st. do zlata. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz